Luchtdicht bouwen


Eenmaal een woning goed geisoleerd is, wordt het tijd om te denken aan de luchtdichtheid van het gebouw. Het heeft namelijk geen zin om een dikke jas aan te trekken en dan de ritssluiting helemaal open te laten staan. Het heeft met ander woorden geen zin om ervoor te zorgen dat er door de muren geen warmte meer verloren gaat als er door gaten en kieren voortduren koude buitenlucht binnenblaast.

We moeten dus proberen om ongecontroleerde ventilatie tegen te gaan, om daarop aansluitend dan te zorgen voor gecontroleerd ventilatie.

Aandachtspunten

Wij hebben bij de bouw van onze woning op de volgende zaken gelet:

 • zorg voor goed sluitende deuren en ramen, met meerdere dichtingsrubbers. Kies zoveel mogelijk voor vaste ramen. Wij hebben op de hoeken van onze woning telkens een raam voorzien dat open kan. De
  andere ramen beneden zijn waar mogelijk als vaste ramen uitgevoerd. Boven zijn alle ramen opendraaiend om ze gemakkelijk te kunnen reinigen.
 • traditionele schuifdeuren kunnen vervangen worden door zogenaamde kipschuiframen met betere luchtdichting.
 • vermijd boven- en onderverluchtingen in bergingen. De verluchting daar zal gebeuren via het ventilatiesysteem.
 • zorg voor een winddicht onderdak (met houtvezelplaten met tand en groef) en een volledig aansluitende damprem in het dak. (De damprem doet dubbel dienst als luchtdichting). Let op voor de afwerking bij schouwdoorgangen en zolderramen.
 • kies voor een ventilatiekap met recirculatie. Een koolfilter om de geuren onder controle te houden is naar onze ervaring niet nodig.
 • laat alle buitenmuren pleisteren, ook in de berging en op zolder. De pleister zorgt voor een extra luchtdichting en doet dubbel dienst als damprem.
 • zorg voor een goede aansluiting van het pleisterwerk aan de ramen. Net voor het pleisteren kan de plakker een u-profieltje op het raam aanbrengen (met dubbelzijdige tape) Er wordt dan tot in het u-profieltje gepleisterd en dit geheel zorgt naar onze ervaring voor een luchtdichte aansluiting. Ter hoogte van de raamdorpel aan de binnenkant kan de voeg tussen dorpel en raam afgekit worden met transparante silicone.
 • de houtkachel mag geen lucht uit de leefruimtes gebruiken om de verbranding in stand te houden. Kies voor een kachel met externe luchttoevoer (vb. Rais QBic met AIR-systeem). De verbrandingslucht kan dan vb. uit de kelder aangevoerd worden.
 • ook het verwarmingssysteem mag geen ‘atmosferisch’ toestel zijn.
  Kies voor een toestel met gesloten verbrandingskamer en geforceerde luchttoevoer.
 • laat een automatische dichtingsstrip voorzien aan de onderkant van de voordeur. Dit is een brede rubber band die naar beneden komt als de deur gesloten wordt. Kies indien mogelijk voor een achterdeur met hetzelfde sluitsysteem als een raam (er is dan een kleine overstap aan
  de deur).

2 responses to “Luchtdicht bouwen”

 1. beste,

  Hebben jullie van die tape gebruikt rondom de ramen ter luchtdichting?Deze tape wordt gekleeft op de rand van de raam en heeft langs de andere kant een een gaas om mee in te pleisteren.
  De automatische tochtweerders onder de deuren zijn die voldoende luchtdicht? Wij zouden kunnen kiezen voor een “duitse dorpel” maar is dit echt wel nodig(vinden we niet mooi)?
  Maw, was het resultaat van de blowerdoortest bevredigend genoeg ivm voorgaande details?
  Hadden jullie luchtlekken onder de buitendeuren en langsheen de ramen?

  Alvast bedankt.

  PS: Jullie site is zeer leerzaam voor kandidaat-bouwers.Proficiat en bedankt.

 2. Hoi Bart,

  nee, wij hebben geen dergelijke tape gebruikt. Ik ken het systeem wel, maar was er niet van overtuigd dat het een groot voordeel was ten opzichte van het systeem dat wij gebruikt hebben (=afisoleren met vaste platen en dan daarover pleisteren tot tegen een u-profiel dat op het raam gekleefd wordt).

  Automatische tochweerders: dat is behelpen hoor. Aan beide uiteinden is er een lek van enkele centimeter groot. Dat heeft onze blower door test niet doen falen, maar je merkt wel dat het niet helemaal dicht is in de winter. Een ‘Duitse dorpel’ zal zeker beter zijn, maar heeft inderdaad ook nadelen…

  De resultaten van de blower door test vind je hier: http://lika.be/wp/?p=661

  Vriendelijke groeten!
  Lieven.