Kaastaart met koekjesbodem

Een fris en licht taartje met een zure toets. No-bake-cake 😉

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g volle plattekaas
  • 6 sprits zandkoekjes
  • 35 g boter
  • 4 gelatineblaadjes (3+1)
  • zeste van 1 citroen en 1 appelsien
  • sap van 1 citroen en 1 of 1/2 appelsien
  • 100 g suiker
  • 250 ml room
  • franbozencoulis (diepvries Delhaize)

Bereiding

Mix of plet de koekjes en verwerk er de op kamertemperatuur gebrachte boter in tot pasta. Duw de pasta gelijkmatig in de springtaartbodem van zo’n 22 cm diameter.
De opstand van de springvorm kan eventueel een weinig ingeolied worden zodat de taart straks gemakkelijk uit de vorm verwijderd kan worden.

Zet de springvorm in de koelkast.

Week 3 blaadjes gelatine in koud water.

Rasp de schil van citroen en sinaasappel tot zestes en pers de vruchten uit.

Klop de room stijf op.

Meng de suiker en de zestes bij de plattekaas. Verwarm het vruchtensap en los de 3 uitgeperste gelatineblaadjes hierin op. Laat wat afkoelen en voeg dit mengsel samen met de opgeklopte room bij de plattekaas. Meng goed met de ‘garde’.

Stort het mengsel uit in de taartenvorm. Laat dit minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Laat 1 gelatine blaadje weken in koud water, verwarm de frambozencoulis en los het uitgeperst gelatineblaadje hierin op (alternatief: voeg 20 gram gelatinepoeder toe, dat werkt ook).

Giet de coulis (zachtjes!) over de opgesteven kaastaart en laat opnieuw opstijven in de koelkast. Het eenvoudigst is de coulis gewoon in het midden van de taart uit te gieten. Normaal loopt ze dan netjes uit over de hele taart. Pas alleen op dat je niet de geweldig giet, anders vorm je een putje in het kaas/room mengsel en dat geeft straks bij het opdienen geef al te mooi effect.

Optioneel kan je een weinig citroensap achterhouden en dit bij de frambozencoulis voegen.

Tenslotte kan je de in het seizoen van de frambozen ook de taart afwerken met enkele verse exemplaren.

Smakelijk!