Bouw


Wij zijn Katleen en Lieven, een koppel bouwers dat eerder toevallig in aanraking gekomen is met ecologisch verantwoord bouwen terwijl we eigenlijk al redelijk ver gevorderd waren in het plannen van onze toekomstige woning (dat was in 2003, de rest van de tekst op deze pagina is op dat ogenblik geschreven. De normen zijn ondertussen uiteraard wel al aangescherpt).

Een redelijk beperkte, maar daarom niet minder actieve en dynamische, groep mensen in België is bezig met energiebewust bouwen. Het is een feit dat we in ons land nog serieus achterophinken op het gebied van ecologisch verantwoord bouwen. Zo bedraagt de door de overheid opgelegde isolatiedikte voor buitenmuren ongeveer de helft van wat in de ons omringende landen aangeraden wordt. Over luchtdicht bouwen en gecontroleerde ventilatie hebben de meeste mensen zelfs nog nooit gehoord. Het hoeft natuurlijk niet gezegd dat een heleboel van de bestaande woningen in ons land niet eens aan de vooropgestelde normen voldoen.

We hebben de uitdaging aangenomen om een huis te bouwen dat op energetisch vlak beter presteert dan wat gangbaar is in Belgie. Een overzicht van wat dat precies inhoudt vind je in de inleiding.

Hopelijk vind je hier als bezoeker nuttige informatie over de materialen, methodes en technieken waarvoor wij gekozen hebben om een woning te bouwen die praktisch en gezellig is om in te wonen, die realiseerbaar is tijdens de uitvoeringsfase en die tegelijk ook verantwoord is op ecologisch (energetisch) vlak. Verder vind je er ook nuttige adressen van leveranciers en fabrikanten van de materialen en toestellen die wij gebruikt hebben.

Je kan ook een kijkje nemen in het fotodagboek van ‘uus huus’. (‘uus huus’ = de lokale dialectvorm voor ‘onze woning’).

Je kan voor je met bouwen begint zoveel plannen en berekenen, de ‘reality check’ komt steeds pas als de woning klaar is en je er in kan trekken. Gezien we enkele niet-zo-standaard technische installaties geplaatst hebben, dachten we dat het wel interessant was om deze gedetailleerd in het oog te houden. Daarom dus een live overzicht van het ventilatietoestel, de zonneboiler en ons energieverbruik. Ook gas- en waterverbruik worden live gemeten.

Tenslotte is er nog een pagina met allerhande nieuwtjes over onze woning.

Opmerkingen of suggesties? Laat gerust hieronder een berichtje na.

Veel plezier,

Katleen en Lieven.

30 responses to “Bouw”

  1. hallo, ik zou het ook overwegen om de rolluiken van ons nog te bouwen woning in de oversteek van het dak in te werken.
    Zou het mogelijk zijn eens een kijkje te komen nemen en een paar detailfoto’s van hoe jullie dit aangepakt hebben om te kunnen laten zien zien aan de schrijnwerker.

    Alvast bedankt
    Gino

  2. Dag Lieven en Katleen,

    Hebben jullie een warmteverliesberekening laten maken voor het bepalen van de ketel, en plaatsing en oppervlakte vloerverwarming en muurverwarming? Of heeft Hans dit gemaakt aangezien hij ook de plaatsing deed?

    Groetjes, Tinne en Pieter (ook bezig aan een LEW in Lauwe)

  3. Dag Tinne,

    we hebben eerst zelf een warmteverliesberekening gemaakt om te zien waar we uitkwamen voor totale warmtevraag.

    Daarna hebben we Hans laten uitrekenen wat de vereiste oppervlakte voor de muur/vloerverwarming was, en wat de afstand tussen de buizen moest zijn.

    De muurverwarming hebben we zelf geplaatst, de vloerverwarming in samenwerking met Hans.

    Vriendelijke groeten,
    Lieven.

  4. Lieven,

    Was die eerste warmteverliesberekening met het ‘rekenblad van bjorn’ van op energieforum BBL (ofte huidige Ecobouwers)? Of anders? Zou je mij jullie formulier kunnen bezorgen?

    Groetjes en alvast bedankt,
    Tinne

  5. Lieven,

    Hoe gebeurde de luchtdichte aansluiting van betonplaat van vloer met wand? Of hebben jullie dit niet gedaan, en heeft de strook isolatie (geplaatst met vloerverwarming) hier een functie in?

    Nog eens bedankt,
    Tinne

  6. Dag Tinne,

    we hebben daar geen speciale aandacht aan besteed op het moment dat we met onze bouw bezig waren.

    Onlangs hebben we wel een blowerdoortest laten doen. Daar hebben we gezien dat op de plaatsen waar er nog geen plinten staan, er inderdaad luchtlekken zitten tussen de chappe en de muur. Normaal wordt dit afgedicht door de plintjes (de aansluiting van de plintjes met de vloer gebeurt via een voeg die met silicone afgedicht is).

    Lieven.

  7. Dag Tinne,

    ja hoor, je vindt het document met de warmteverliesberekening hier. Is opgemaakt in het OpenOffice ods file formaat.

    Vriendelijke groeten,
    Lieven.

  8. Beste,
    Interessante site!
    Vraagje: ik zie op de foto’s enkele stalen kolommen in het gebouw. Ik veronderstel dat je deze niet op cellenbeton gezet wegens de hoge drukkrachten die meestal onder zo’n kolom staan. Als die kolommen rechtstreeks op de fundering staat, is dat toch een koudebrug? Hebben jullie daar iets tegen gedaan? En is nu het een probleem indien je niets gedaan had.
    Groeten, Dieter

  9. Dag Dieter,

    inderdaad, de kolommen steunen rechtstreeks op de beton. Dit vormt dus een onderbreking in de isolatie. Daarom hebben we alle kolommen volledig geïsoleerd om het effect van het ‘gat in de isolatie’ te beperken.

    We hebben daar tot nu toe nog geen problemen van ondervonden.

    Vriendelijke groeten,
    Lieven.

  10. Lieven,

    Ligt jullie zithoek-parket (of plankenvloer of … ?) op de vloerverwarming? Of hebben jullie hier geen vloerverwarming voorzien maar enkel muurverwarming in deze zone?

    Groetjes,
    Tinne

  11. Dag Tinne,

    in de zithoek ligt inderdaad parket, met daaronder vloerverwarming. De muur tussen de gang en de living is voorzien van muurverwarming.

    Momenteel ligt enkel de onderparket, dus ik kan nog niet veel vertellen over hoe het systeem werkt met de parket geplaatst.

    Groeten,
    Lieven.

  12. hoi,

    Ik zie dat jullie roofing op de hoek van de kelder en de vloer hebben gebrand.
    Hoe zijn jullie te werk gegaan?
    Met wat hebben jullie de beton ingestreken alvoorens de roofing te branden ?
    Welke roofing hebben jullie genomen ?
    Hoe breedt ??
    Enz…

    groeten Stijn

  13. Dag Stijn,

    de roofing werd geplaatst door onze aannemer, dat was 1 van de zaken die we liever door hen lieten uitvoeren, kwestie van later geen problemen te hebben naar verantwoordelijkheden toe als er problemen zouden zijn met de waterdichting van de kelder.

    Ik vrees dat ik je daar dus niet al te veel details over kan vertellen.

    Groeten,
    Lieven.

  14. Ik zou graag meer informatie krijgen over de parketvloer in combinatie met de vloerverwarming (dikte parket, onderparket, breedte planken, type hout, leverancier en plaatser…). Wij bouwen ook een LEW woning met vloerverwarming, maar zouden eventueel ook graag een stukje parket voorzien omwille van de gezelligheid.

  15. Dag Tinne,

    we zijn van plan om het parket in de komende weken te bestellen. Het zal waarschijnlijk gelaagde eiken parket worden (bovenste laag is eik, de 2 onderste lagen een ander hout waarbij de vezels telkens een kwartslag gedraaid zijn om ‘zetten’ van het hout tegen te gaan).

    De onderparket zijn multiplex platen van 1 cm volledig op de chape gelijmd. De parket gaan we daar zwevend op leggen, met een mousse van 3 mm ertussen om uit te komen met de aansluitende vloertegels.

    Het parket zelf is 15 mm dik en de planken zijn 19 cm breed.

    Groeten,
    Lieven.

  16. Dag Lieven,

    Hier ben ik weeral. Ditmaal met vragen over het nieten van de folie. Hebben jullie daarvoor een nietmachine gehuurd? Eventueel suggesties waar ik dat vind, en wat het best werkt? En hoeveel werkuren hebben jullie ongeveer gestoken in dat nieten…

    Groetjes,
    Tinne

  17. Dag Tinne,

    ik veronderstel dat je het hebt over de damprem op zolder? Dat is niet echt een folie, maar eerder een soort verstevigd papier.

    We hebben dat inderdaad zelf gedaan, en geniet met een elektrische nietmachine (die mijn pa heeft uit een gewone hobbywinkel).

    De rechte vlakken gaan tamelijk snel, maar aan de ‘kleine hoekjes en kantjes’ heb ik heel lang gewerkt. Eerlijk gezegd, na de ervaring rijker te zijn zou ik eigenlijk aanraden om het plaatsen van de damprem te laten doen. Er zijn wel een aantal tips-en-truuks die je als doe het zelver niet direct hebt, en het is toch belangrijk om de rem op een goede manier geplaatst te hebben.

    Groeten,
    Lieven.

  18. Wij wonen ook in een LEW (4,7kw nodig voor verwarming). En zouden overwegen om ook een kachel te voorzien voor de gezelligheid. Maar dit werd ons afgeraden omdat we ons huis zouden oververhitten. Hoe is dat met jullie? Als jullie de kachel aansteken wordt het dus warmer in de leefruimte en legt via uw thermostaat dan de chauffage dus stil? En bijgevolg ook de verwarming in de kamers?
    Hebben jullie dan last van heel hete woonkamer? Zetten jullie dan alle deuren open?

  19. Dag Stefan,

    wij hebben voor dezelfde reden een kachel geplaatst, en we hebben ook dezelfde adviezen gekregen (doe dat niet, want je zal ramen open moeten zetten).

    Wij hebben een ‘klein model’ kachel geplaatst, met een nominaal vermogen van 4.5 kW. En we hebben er op gelet dat deze kachel een externe luchttoevoer heeft (heeft dus geen invloed op de balansventilatie).

    De praktijkervaring: we zijn heel blij dat we deze kachel geplaatst hebben. De verwarming staat zo geregeld dat deze altijd dezelfde temperatuur probeert te bereiken (via een weersafhankelijke regeling en een goed ingestelde stooklijn). Deze temperatuur hebben we zo gezet dat ze voor ons aangenaam is voor overdag. De energie van de kachel erbij, die we normaal gezien enkel ‘s avonds aansteken, zorgt voor enkele graden meer in de woonruimte/keuken en dat maakt het ‘s avonds aangenaam om vb. in de zetel te zitten.

    Wij hebben geen ruimtethermostaat, de verwarming blijft gewoon verderdraaien, dus hebben we geen last van een koude badkamer of zo.

    Tenslotte: we hebben een open zithoek/eethoek/keuken dus de warmte kan beneden vrij circuleren. Verder hebben we ook geen deur naar de gang (we hadden een glazen deur gepland maar die is er nog niet gekomen en zal er ook nooit komen).

    Ik zou er dus niet teveel mee inzitten, uiteraard voor een kleiner model kachel gaan, maar er zeker wel 1 plaatsen.

    Groeten,
    Lieven.

  20. Met wat hebben jullie de buizen voor SWW en vloerverwarming geïssoleerd? Er is zoveel keus, gaan de van schuim tot speciale glaswol van isover enz…
    Onze buizen staan mee in het geissoleerd volume (21gr).

  21. Dag Stefan,

    de buizen voor de zonneboiler zijn geïsoleerd met een hoge-temperatuursbestendige schuimen hoes die over de buizen geschoven wordt. De buizen voor de vloerverwarming hebben we niet geïsoleerd gezien ze allemaal in het geinsoldeer volume liggen.

    Groeten,
    Lieven.

  22. Een vraag: uw muurverwarming is die op hetzelfde circuit als de vloerverwarming? Of appart (bijkomende pomp, fles, hogere T°). Indien zelfde T°, goede warmtestraling?

  23. Dag Stefan,

    ja, alles zit op hetzelfde circuit. Het was mijn bedoeling de installatie zo eenvoudig mogelijk te houden. Dus 1 pomp en alles op dezelfde temperatuur.

    We ervaren geen problemen met te weinig warmte output, maar dat hangt natuurlijk wel af van welke oppervlakte je voor de muurverwarming voorzien. Bij ons is typisch 1 muur van de kamer voorzien van muurverwarming.

    Groeten,
    Lieven.

  24. Hallo,

    Wij zijn aan het overwegen om ook onze rolluiken in de oversteek te laten plaatsen. Zijn jullie daar tevreden over ? Geen problemen in de winter met de vries ?

    Bedankt
    Gr

  25. Hallo Thierry,

    ja, we ondervinden geen problemen. Het enige waar je op moet letten is dat je eenvoudig bij de rolluiken kan als je er ooit iets aan zou moeten doen, maar dat geldt natuurlijk ook voor rolluiken die in rolluikkasten ingewerkt zitten. We hebben ervoor gezorgd dat de afwerking van de oversteek ter hoogte van de rolluiken gemakkelijk verwijderd kan worden.

    Problemen in de winter: nee, nog nooit problemen mee gehad.

    Groeten,
    Lieven.

  26. Hallo,

    Bedankt voor je reactie. Met welk materiaal heb je de onderkant afgewerkt ? Onze oversteek zal niet in gevelsteen zijn. We twijfelen of we een houtsoort zullen nemen of bvb Operal van Eternit.

    Bedankt
    Gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *