Balansventilatie


Na alle inspanningen om de woning goed te isoleren en zo luchtdicht mogelijk te maken (om geen energie ongecontroleerd verloren te laten gaan), wordt het tijd om te denken aan ventilatie.

Systemen

Deze ventilatie kan op verschillende manieren gebeuren: zowel de aanvoer als de afvoer kunnen natuurlijk (via roosters) of mechanisch (geforceerd met een ventilator) uitgevoerd worden. Alle mogelijke combinaties van de genoemde methodes kunnen toegepast worden.

In een traditionele woning ‘vergeet’ men meestal de aanvoer en plaatst met op bepaalde plaatsen (badkamer, toilet) een ventilatortje. Dit is eigenlijk niet echt een optimale situatie.

Natuurlijke ventilatie

Een eerste stap naar afdoende ventilatie is het werken met natuurlijke ventilatie via roosters die vb. boven de ramen aangebracht worden. Hiervoor bestaan verschillende elegante oplossingen die in een smalle strook boven het eigenlijke raamwerk ingebouwd worden.

Deze manier van ventileren heeft als voordeel dat het systeem volledig passief werkt. Er is ook weinig onderhoud nodig. Het nadeel van dit systeem is natuurlijk dat er steeds ‘koude’ buitenlucht aangevoerd
wordt en dat de reeds verwarmde lucht gewoon naar buiten afgevoerd wordt.

Balansventilatie

Een tweede, meer energiezuinige, manier van ventileren gebeurt via een zogenoemd ‘balansventilatiesysteem’ met warmteterugwinning.

Bij zo’n systeem wordt verse lucht van buiten mechanisch aangevoerd. Tegelijk wordt lucht van binnen mechanisch afgevoerd. Hiervoor wordt in de woning een buizenstelsel geplaatst.

De afgevoerde (in de winter warme) lucht gaat door een warmtewisselaar en warmt daar de (in de winter koude) buitenlucht op. De verse en opgewarmde buitenlucht wordt vervolgens in de woning geblazen.
In de zomer kan de warmtewisselaar desgewenst uitgeschakeld worden zodat er vb. ‘s nachts frisse buitenlucht aangevoerd kan worden.

Het grote voordeel van een mechanisch ventilatiesysteem is dus dat de warme lucht die uit de woning
verwijderd wordt gebruikt wordt om de koudere verse lucht op te warmen. Dit betekent natuurlijk meteen een forse energiebesparing.

Nadelen van dit systeem zijn dat het elektrisch werkt (de aanzuig en afvoerventilatoren), dat er buizen voorzien moeten worden in de woning (voor de lucht aan- en afvoer), dat er regelmatig onderhoud
nodig is (reinigen van filters en leidingen). Aan dit alles hangt natuurlijk een prijskaartje.

Wij zijn er echter toch van overtuigd dat deze manier van luchtverversing de meest optimale is, en
daarom hebben wij onze woning voorzien van een balansventilatiesysteem (Orcon HRC).

Plaatsing

Het buizensysteem hebben we zelf geplaatst. Dit vereist geen echte technische kennis, enkel een nauwgezette manier van werken. De buizen zijn van het type ‘spiralit’.

Deze worden gewoon in elkaar geschoven, waarna ze met een drietal ‘revetten’ aan elkaar vastgemaakt worden.

Om de koppeling dan luchtdicht te maken wordt ze afgetaped met een bijpassende kleefband. Nieuwere installaties gebruiken koppelstukken met rubber dichtingen die niet meer afgekleefd moeten worden. Dit bespaart heel wat werk.

Foto’s

Detailfoto’s kan je hier en hier terugvinden.


6 responses to “Balansventilatie”

  1. Dag Stephanie,

    ik zou het niet direct kunnen zeggen, wij hebben de hele installatie zelf uitgevoerd. Ik denk ook niet dat het veel zin heeft dat ik de prijzen doorgeef die wij betaald hebben voor het materiaal, want de installatie hebben wij in 2004-2005 aangekocht en ik vrees dat de prijzen ondertussen al redelijk gestegen zijn.

  2. Hoi,

    Ik heb jullie website eens bestudeerd.
    zeer interresant !
    Zijn er dingen die jullie nu anders zouden doen.
    Ik praat dan over de isolatie, aardwarmtwisselaar, balansvetilatie, vloerverwarming, zoneboiler.
    zouden jullie nog dikker willen isoleren?
    werkt de balansventilatie perfect ?

    Groeten Stijn

  3. Dag Stijn,

    er zijn weinig zaken die we zouden veranderen, over het algemeen zijn we heel tevreden over de keuzes die we gemaakt hebben. Wel zijn er ondertussen een aantal zaken verder ontwikkeld en die verbeteringen zouden we natuurlijk wel toepassen indien we opnieuw zouden moeten beginnen.

    Ik denk dan aan:

      het balansventilatietoestel: er bestaan stillere toestellen (maar die zijn natuurlijk ook duurder, en als je aan het bouwen bent telt elke cent)

      de aardwarmtewisselaar: het valt te overwegen om deze te vervangen door een zogenaamde ‘bodemwarmtewisselaar’ (meer info) omdat dit systeem minder onderhoud vraagt en gemakkelijker te integreren valt in de woning.

    Voor de rest geen klachten, en de balansventilatie werkt zoals verwacht!

    Groeten,
    Lieven.

  4. prachtige fotoreeks, hebben Julie veel geniet van de muurverwarming ?

    groetjes Kasper De Backer