Het basisrecept voor vanille-ijs krijgt met de volgende sausjes een extra dimensie.
Mandarijntjessaus
Ingrediënten voor 6 personen:
- 2 doosjes zoete mandarijntjes
- 200 ml suikersiroop (40 gr suiker / 100 ml water)
- 100 ml witte wijn
- 100 ml sinaasappelsap
- enkele scheutjes mandarine napoleon
- 1 vanillestokje
- 1 dikke soeplepel vanillepuddingpoeder
Bereiding
. Laat het sap van de mandarijntjes lekken, maar hou 3 soeplepels ervan
bij om aan
de saus toe te voegen. Verdeel de mandarijntjes over de
opdienbordjes.
. Los het vanillepuddingpoeder op met een beetje! sinaasappelsap.
. Doe in een maatbeker samen: de rest van het sinaasappelsap, de witte
wijn, de
mandarine napoleon, de inhoud van het vanillestokje en de 3
soeplepels sap.
. Karameliseer de suiker en voeg ten gepaste tijde de inhoud van de maatbeker toe.
. Laat dit eventjes koken en bindt de saus met het vanillepoeder.
. Laat wat afkoelen, schenk dit over de borden en serveer met vanille-ijs.
Chocolade-muntsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
- 125 gr pure chocolade
- 125 ml room
- 2 soeplepels muntlimonadesiroop
- enkele blaadjes verse munt
Bereiding
. Laat de chocolade samen met de room op een zacht vuurtje smelten tot een gladde
saus.
. Roer er dan de muntsiroop onder.
. Giet de saus over een bolletje vanille-ijs.
. Werk af met fijngesnipperde verse munt.
Chocolade-amarettosaus
Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 gr pure chocolade
- 4 eetlepels room
- 1 eetlepel suiker
- een scheutje amaretto
Bereiding
. Laat de chocolade smelten op het vuur, samen met de room.
. Voeg de suiker toe.
. Doe er het scheutje amaretto bij.
. Giet de saus over het ijs.