Verwarming


Het leuke aan het toepassen van doorgedreven isolatie is dat er plots een heleboel andere systemen van verwarming mogelijk worden.

Dit artikel geeft een overzicht van onze verwarmingsinstallatie.

Verwarming

We hebben voor ons hele huis geopteerd voor verwarmingssystemen die op lage temperatuur werken. Daarbij denken we dus aan vloerverwarming (beneden en in de badkamer) en muurverwarming in de slaapkamers.

Bij dergelijke systemen gebeurt de energieoverdracht niet via convectie (bewegende lucht), maar via straling. Daardoor hebben deze installaties een aantal voordelen ten opzichte van klassieke verwarmingstoestellen:

 • een lagere kamertemperatuur volstaat om toch een aangename gevoelstemperatuur aan te houden. Hierdoor worden warmteverliezen kleiner en is er minder energie nodig om een kamer op temperatuur te brengen.
 • het hele verwarmingssysteem werkt op lage temperatuur. Je kan dus optimaal gebruik maken van je condenserende gasketel (die werkt beter naarmate de temperatuur van het te verwarmen water lager is).
 • de lage retourtemperatuur van het verwarmingswater laat ook toe om warmte te recupereren die anders verloren gaat, vb. je zonneboiler die in de tussenseizoenen nog 35 – 40 ° levert kan mee helpen om aan de verwarming van je woning.
 • minder ronddwarrelend stof in huis.

Zoals altijd zijn er natuurlijk ook wel een aantal mindere punten waar ook rekening mee gehouden moet worden:

 • Vloerverwarming is een ‘trage’ verwarming. Een radiator geeft warmte als je hem aanzet, en stopt met warmte afgeven als je hem uitschakelt. Bij vloerverwarming ligt dit anders. Je schakelt het
  systeem aan, en pas een hele tijd daarna wordt warmte afgegeven. Als je het systeem afzet, blijft de warmteafgifte nog een tijd doorgaan. In de tussenseizoenen kan dit problemen geven (vb. ‘s morgens is het koud, de vloerverwarming gaat aan, en ‘s middags valt de zon erdoor. De vloerverwarming kan je dan niet in enkele minuten afzetten.)
 • Bij het toepassen van muurverwarming moet de muur ‘vrij’ blijven. Je kan er dus geen kast voor zetten en zeker geen gaten in boren om kaders aan op te hangen en dergelijke…
 • Er zijn een aantal vooroordelen over vloerverwarming (zware voeten, pijnlijke benen, …). Wij zijn er van overtuigd dat deze klachten inderdaad voorkomen in woningen waar de temperatuur van de
  vloerverwarming hoog moet zijn omdat de woningen onvoldoende geïsoleerd zijn. Update 08/2008: bij ons is dit inderdaad geen probleem 🙂

Om het probleem van de tragere reactietijd van de vloerverwarming op te vangen hebben wij in de zithoek beneden 1 muur voorzien met muurverwarming. Bij een dergelijk systeem worden buizen met rails op de
muur bevestigd.

Eerst worden de rails op de muur bevestigd.

Daarna worden de buizen in de rails geklikt.

Klaar!

De foto’s zijn hier in groter formaat te zien.

Er wordt een eerste laag pleister over de buizen aangebracht. Daarop komt een wapening (stukanet).

Het geheel wordt afgewerkt met een tweede laag pleister.

In groter formaat.

Dit systeem berust dus op hetzelfde principe als vloerverwarming (we gebruiken trouwens hetzelfde type buis) maar heeft als voordeel dat het veel sneller reageert omdat er maar een dun laagje pleister moet opgewarmd worden i.p.v. de chappelaag bij vloerverwarming.
Ook voor de slaapkamers en de badkamer hebben we wegens deze reden voor muurverwarming gekozen.

Verwarmingsinstallatie

Voor welk systeem verwarming er ook gekozen wordt, er moet warm water geproduceerd worden voor sanitair gebruik.

Boiler

Het hart van onze installatie is de boiler: een Latento BW/HZ 500 XXL. Dit is een grote geïsoleerde kuip van 500 liter waarin 4 warmtewisselaars zitten, verdeeld over de hoogte van de boiler.

Helemaal beneden zit de kring van de zonne-installatie. Net daarboven passeert de retour van onze centrale verwarming. Bovenaan in het vat zitten 2 warmtewisselaars in elkaar: de buitenste verwarmt het sanitaire warm water, de binnenste dient voor warmtetoevoer vanuit onze gasketel als de zon niet genoeg energie
levert om het water op temperatuur te houden.

Dit hele systeem is drukloos, en het water in het vat wordt dus niet gebruikt (het is zgn. dood water). Dit heeft als voordeel dat er een goede ‘gelaagdheid’ kan bestaan in het vat. Daarmee wordt bedoeld dat het perfect mogelijk is om op zonnige dagen het boilervat helemaal ‘op te laden’. Als er dan warmte uit de boiler onttrokken wordt (vb. je neemt een douche), dan zal het koudere water in de boiler naar beneden
zakken, naar de plaats waar de warmtewisselaar van de zonneboiler zich bevindt. Deze warmtewisselaar zit dus steeds in het koudste gedeelte van de boiler, en zal daardoor steeds het meest optimale rendement
halen.

Tegelijk is het mogelijk om op regenachtige dagen enkel het nodige deel van het boilervat (= het bovenste, waar de warmtewisselaar voor het sanitaire warm water zit) bij te verwarmen met de gasketel zonder dat
de volledige 500 liter opgewarmd moeten worden.

Gasketel

Ons verwarmingstoestel is een condenserende gasketel van Viessmann (Vitodens 200) met een piekvermogen van 12 kW.

Zonnepanelen

De zonnepanelen zijn van het type Solarfocus CPC S1 en hebben een totale nuttige oppervlakte van 10 m². Deze panelen maken gebruik van reflectoren om het licht naar de collectorbuis te bundelen. Daardoor zijn ze dunner dan traditionele panelen en halen ze in onze streken een beter rendement.

Enkele foto’s van de plaatsing en het uiteindelijke uitzicht:

Oriëntatie van de woning

Misschien een vreemd onderdeel op deze pagina die over de verwarming van onze woning gaat, maar de oriëntatie van je huis en de daarbij horende indeling kunnen je mee helpen om een aangenaam binnenklimaat te scheppen en, leuk meegenomen, om de energiekosten naar omlaag te brengen.

Zo hebben wij erop gelet dat de leefruimtes op het zuid-oosten tot het westen van de woning geplaatst zijn. Aan de noordkant hebben we de wasplaats ingeplant, met een klein raam en een deur met goede
tochtafsluiting.
In het zuid-oosten zit de keuken met ontbijthoek, pal zuid de eetruimte en meer naar het westen toe de zithoek. Zo volgen we doorheen de dag de zon door ons huis.

Aan de zonnezijde hebben we telkens grote ramen geplaatst, met op het zuiden en zuid-westen een luifel die ervoor zorgt dat in de zomer de zon niet rechtstreeks door de ramen kan binnenvallen. In de winter, als
de zon laag staat, kan de zon onder de luifel door recht ons huis binnenschijnen. Dit, gecombineerd met 3-dubbele beglazing, moet helpen om op zonnige dagen de temperatuur op peil te houden.

Tenslotte zijn er onder de luifel ook nog rolluiken weggewerkt die we in putje winter naar beneden kunnen laten om de warmte binnen te houden. In de zomer doen ze dubbel dienst, om op de heetste dagen de
warmte buiten te helpen houden.