Waarom meten… daarom

Onze zonneboiler draait nu al enkele jaren mee, je kan je afvragen wat het nut is van het blijven verzamelen van de meetresultaten van de temperaturen in het boilervat. Wel, als je blijft meten en registreren zal je het ook merken als er iets verkeerd loopt…

Zoals nu dus met de temperatuursensor in de bodem van ons boilervat.

Enkele weken geleden had ik gemerkt dat de sensor onderaan het vat melding maakte van belangrijke temperatuurstijgingen midden in de nacht. Nogal vreemd, gezien er op dat moment geen warmteinput naar de boiler was. Het vreemde was dat als ik de regeling van de panelen uitschakelde, de sensor na het terug inschakelen wel een correct waarde aangaf.

Enkele weken liep weer alles goed tot ik gisteren vaststelde dat het weer fout liep. Met als gevolg dat we dus een dagje onze boiler niet hebben kunnen ‘opladen’ aan de stralende zon die er die dag was. Op onderstaande figuur kan je zien wat er misliep. Het begint met een kort ‘piekje’ in de temperatuur onderaan in de boiler (maandagavond rond 21.00 uur). Daarna is alles even weer OK, en dan ineens rond 9 uur de dinsdagmorgen loopt het weer fout. Het gevolg is dat de regeling denkt dat de bodem van het boilervat warmer is dan de panelen, en dat de pomp dus niet aangeschakeld wordt om energie van de panelen naar het boilervat te sturen.

Na gecontroleerd te hebben dat alle aansluitingen naar de sensoren nog in orde waren heb ik dan toch maar contact opgenomen met Hans die ons de regeling geleverd heeft. Blijkbaar is het een gekend probleem dat een defecte sensor dit gedrag vertoont. Hij stuurt een nieuwe op, en hopelijk zijn we binnen enkele dagen dus weer klaar voor de zon!

Conclusie: het meten heeft dus zin, maar ik ga nu toch wat extra controle-code toevoegen aan de scripts die de boiler monitoren. Op die manier kan er dan automatisch melding gemaakt van ‘afwijkende’ meetwaarden.