PV installatie up and running


Vorige week donderdag is onze PV installatie geplaatst en aangesloten.

Na enkele weken zonnig en mooi weer hadden we het getroffen: een prachtige dag, ideaal om dus eens op je dak te kruipen 🙂

Technische details

Eerst de technische details: de installatie bestaat uit 14 Sanyo HIP225 modules, in 2 strings via 4mm2 dubbel geisoleerde koperdraad geschakeld aan een SMA Sunny Boy 3000 TL 20. De panelen liggen op een dakvlak met een helling van 30 graden, met een orientatie op de windroos van 150 graden.

De volledige installatie is conform de nieuwe Belgische regelgeving netjes geaard en levert aan de AC uitgang de geproduceerde energie via een geijkte klasse-2 steller terug aan het net (gekoppeld via 2,5 mm2 omdat dit de wachtleiding was die ik voorzien had, 4mm2 was beter geweest maar was praktisch niet haalbaar. Een foutje van mijn kant…). De hele AC-kring is gezekerd met een standaard 20A automaat en is tenslotte aangesloten op de differentieelschakelaar van 300mA.

De plaatsing werd uitgevoerd door Electro Direct, en we moeten zeggen dat het hele traject vanaf het informatiebezoek via de plaatsing tot de aanvraag van de groene-stroom certificaten zeer vlot verlopen is. De plaatsing zelf gebeurde precies zoals afgesproken was (zowel datum als de technische details). Een pluim voor hen dus!

Plaatsing

De hele installatie was in een halve dag geplaatst en was een uurtje later aan het net gekoppeld.

Enkele ‘action shots’:

Voorbereiding van het dak, de montagesteunen zijn ingewerkt.

pv1

De bevestigingsrails zijn geplaatst.

pv2

De eerste panelen worden gemonteerd.

pv3

En klaar…

pv4

Monitoring van de installatie

De nieuwe SMA inverter heeft een Bluetooth verbinding ingebouwd. Heel leuk, maar niet zo handig om de installatie live uit te kunnen lezen vanop een laag-energie computertje dat op Linux loopt. (De bijgeleverde software is Windows-only…).

Het opzetten van de Bluetooth link was trouwens nog niet zo simpel ook. Normaal gezien gewoon de bijhorende software installeren, op ‘autodetect’ klikken en je bent vertrokken. Edoch, niet bij ons dus… Om mijn PC en de inverter te laten praten moest ik via de windows Bluetooth software eerst een virtuele COMpoort aanmaken, dan de PIN code raden om te link te kunnen openen (‘0000’ dus voor de mensen die ernaar op zoek zijn), en dan de virtuele COMpoort selecteren in de SMA software. Enfin, uiteindelijk werkt het wel, maar uit de SMA kan je volgens mij toch geen history opvragen, daarvoor moet je een apart toestel op de inverter aansluiten. Toch wel een gemiste kans vind ik.

Enfin, niet getreurd, want op de teller die de energieproductie meet voor de groene-stroom certificaten, zit een impulsuitgang (1 puls per geproduceerde Watt-uur). De uitgang is een gewone open-collector, dus eenvoudig te koppelen aan mijn netnode (op pin RB0, die een interrupt geeft als er een falling edge gedetecteerd wordt). De software en hardware schema’s voor deze circuits zijn vrij beschikbaar.

Eenmaal de hardware de pulsen netjes telt, is het kwestie van nog wat Perl-scripts en een RRDtool database aan te maken om netjes een overzicht te geven van de productie van onze PV installatie. Ook deze scripts zitten in de SVN repositorie die hierboven vermeld is.

Het geheel ziet er dan als volgt uit: live productie in kWh per uur van de voorbije 2 dagen…

Eenmaal de productiegegevens binnengelezen zijn, is het natuurlijk eenvoudig om de koppeling te maken met externe databases. We hebben een ‘feed’ naar de database op SonnenErtrag.eu. Daardoor is het mogelijk om onze productiegegevens te vergelijken met de gemiddelde productie in ons land en in onze provincie.

Het leuke is dat er in de database ook 2 installaties opgenomen zijn van mensen die binnen een afstand van 500 meter van ons wonen. Ideaal om te vergelijken, zo zie je meteen als er iets verkeerd gaat.