Maak je pizza’s helemaal zelf thuis!
De opsomming van de ingrediënten geeft weer in welke volgorde ik ze op de pizzabodem strooi.
De pizzabodem
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 1 soeplepel olie
- 1 soeplepel suiker
- 30 gr gist
- 250 ml water
- snuifje zout
Werkwijze
Los de suiker op in een beetje lauw water, breek er de gist in.
Doe de bloem in een grote kom en maak er een kuiltje in.
Giet het gistmengsel erin.
Strooi het zout rond het kuiltje. (laat het zout niet direct in contact komen met de gist)
Voeg nu geleidelijk en al mengend de rest van het water toe.
Kneed alles tot je een vaste massa bekomt.
Laat het deeg minstens 30 minuten rijzen en kneed het dan opnieuw.
Met deze hoeveelheid kan je 2 pizzabodems maken.
Rol het deeg uit en leg het op een bakplaat. (Wrijf de bakplaat vooraf
in met wat bloem, zo komt je pizza makkelijk los van de ovenplaat na
het bakken.).
Indien het deeg niet gemakkelijk uitrolt, kan je nog wat bloem toevoegen.
Maak met een vork verschillende kleine gaatjes in het deeg.
Nu kan je ze beleggen.
Bak ze gedurende een 20 à 25-tal minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Pizza Hawaienne
-
tomatensaus (heb
je geen tomatensaus in huis, dan kan je ook een doosje tomatenconcentre
gebruiken)
- gekookte hesp, in blokjes gesneden
- fijngesneden stukjes ananas,
- (tip: knijp het vocht uit het fruit, anders is je pizza veel te nat na het bakken)
- fijngesneden paddestoelen
- gemalen mozarellakaas
- pizzakruiden
- peper
Pizza ‘Chicken Tonight’
- tomatensaus
- blokjes kip, bak ze vooraf eventjes in een braadpan, voeg voldoende kippenkruiden en wat peper toe
- 1/2 rode, 1/2 gele, 1/2 groene paprika, in reepjes gesneden
- eventueel
een beetje
paddestoelen (tip: deze kan je in blokjes snijden en met de kip meebakken) - gemalen mozarellakaas
- wat peper
- pizzakruiden, wat peper
Pizza Mediterrano
- tomatensaus
- 2 bolletjes mozarella, snij ze in plakjes en verdeel ze over de pizza
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- olijven, in de helft doorgesneden
- 1 pikante worst, in schijfjes gesneden of chorizo
- enkele druppeltjes olijfolie
- oregano, wat peper
Pizza Bolognese
- tomatensaus
- gehakt, bak het op voorhand even in de pan, samen met een fijngesneden ajuintje
- paddestoelen
- parmesaan
- spaghettikruiden, wat peper
Pizza Quatro Fromaggi
- tomatensaus
- 4 soorten Italiaanse kazen: bijv parmesaan, gorgonzola, ….
- beetje peper