Spaghetti Bolognese (tomatensaus)


Iedereen heeft wel een eigen versie van dit recept. Hier vind je de ingrediënten weer die ik gebruik wanneer ik een
pasta met tomatensaus klaarmaak. Afhankelijk van wat ik er in combinatie bij
bereid, speel ik een beetje met de kruiden.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 à 3 fijngesneden sjalotjes
  • een stengel fijngesneden selder
  • een fijngesneden worteltje
  • 3 dozen (van 400gr) ontpitte en ontvelde tomaten (zonder extra kruiden toegevoegd)
  • 1 blokje rundbouillon
  • enkele laurierblaadjes
  • wat tijm
  • ketchup, een grote scheut
  • 1 à 2 doosjes tomatenconcentre
  • worcestersaus, een kleine soeplepel
  • enkele druppels tabasco
  • peper
  • speelse varianten: een beetje sambal oelek, spaghettikruiden, wat verse basilicum, wat melk, (of geconcentreerde melk of een potje room)
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • 1 bakje champignons
  • 1 kg gehakt
  • 1 kg spaghetti

Bereiding

De tomatensaus

. Doe een scheutje olijfolie in een grote kom. (bijv. type le creuset)  Laat deze goed warm worden en stoof dan de sjalotjes, de selder en de wortel.

Blijf steeds roeren, tot wanneer de groentjes gaar worden.

Voeg dan de tomaten toe.

Nu gaan we kruiden: een blokje rundbouillon, de blaadjes laurier en tijm, de scheut  ketchup, de doosjes tomatenconcentré, de sauce anglaise, de druppels tabasco,  peper  (soms durf ik er ook een klein lepeltje sambal oelek bij doen, of kruid ik met  spaghettikruiden).

Blijf even roeren, doe dan een deksel op de kom en laat dit op een zacht vuurtje koken.

. Ondertussen zal ik het gehakt bakken in een wokpan. Ik kruid dat bij met wat peper en muskaatnoot.

. Wanneer je zou willen dan het worteltje en de selder niet meer als groente zichtbaar is, dan is het nu het ogenblik om de tomatensaus te mixen.

. Voeg het gehakt bij de saus en roer om.

. Laat dit verder zachtjes koken.

. Nu snij ik de paprika’s (in reepjes) en de paddestoelen (soms in blokjes, soms in  reepjes). Vervolgens voeg ik ze aan de saus toe en laat ik allles nog een  20-tal  minuutjes zacht koken. Eventueel kruid ik nog een beetje bij.

De pasta

Meestal verkies ik extra fijne deegwaren. Wanneer ik het water aan de kook breng, voeg ik een scheutje olijfolie toe. Ik geef nog wat extra smaak met zout of een half blokje ‘pasta-bouillon’.

Respecteer de kooktijd die op de verpakking staat.

Net voor het afgieten van de pasta, doe ik een soeplepel kookvocht in een apart kommetje. Dit voeg ik achteraf weer bij de pasta, zo voorkom je dat de pasta zal aaneenkleven tegen het moment dat je je bord nog
eens wilt vullen voor de ‘goesting’. 🙂