Tortilla’s met gerookte zalm en venkelchutney


Zelf was ik verbaasd over de pikante smaak van de chutney, maar in combinatie met de zure room kwam het recept goed tot zijn recht. Een lekker koud voorgerecht. De opgegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen.

Ingrediënten

Voor de tortilla’s:

  • 300gr gerookte zalm
  • 2 jonge uitjes
  • 1 plantje dille
  • 125ml zure room
  • 2 tortilla’s
  • peper en zout

Voor de venkelchutney:

  • 1 venkel
  • 1 rood pepertje (of cayennepeper)
  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels ciderazijn
  • 30gr. rozijnen
  • 1 eetlepel bruine suiker

Bereiding

Het bereiden van de chutney:

  • De venkel en de ui in blokjes van 1cm snijden. Het pepertje in de lengte doorsnijden, de pitjes verwijderen en in fijne reepjes snijden.
  • De olijfolie in een kookpot verhitten en de venkel- en uiblokjes stoven. Met een houten lepel omroeren. De overige ingrediënten voor de chutney toevoegen en met pezo kruiden.
  • De kookpot afdekken en op een zacht vuurtje gedurende 40 min. laten sudderen Regelmatig goed omroeren en zo nodig een beetje water toevoegen om het aanbranden te voorkomen.
  • Voor het opdienen volledig laten afkoelen.

Het bereiden van de tortilla’s:

  • De jonge uitjes fijn hakken, de gerookte zalm in stukjes snijden en de dille fijn snipperen. Enkele sprietjes dille voor de afwerking overhouden.
  • De zure room met de fijngesnipperde dille mengen en met pezo kruiden (naar smaak).
  • De gerookte zalm met de jonge uitjes en 3 eetlepels gekruide zure room mengen. De overschot van de zure room koel wegzetten.
  • De tortilla’s in de microgolfoven gedurende 10 sec. opwarmen om ze soepeler te maken.
  • Het zalmmengsel over de tortilla’s verdelen en strak oprollen.
  • Met huishoudfolie afdekken en in de koelkast leggen.

Afwerking

De tortilla’s voor het serveren in sneetjes van 3cm breed snijden. De koude venkelchutney op de bodem van een diep kommetje verdelen met een toefje zure room erop. De reepjes tortilla’s erop leggen en afwerken met wat dille.