Deeg voor een echte pizzabodem

Ik ben al een tijdje op zoek naar het recept voor een ‘echte’ pizzabodem. Dus niet zo’n deeg dat eindigt al een broodachtige dikke laag onder je pizzabeleg, maar wel een elastisch en soepel deeg dat je kan uitrekken (of zoals de ‘echte’ met enkele zwaaien in de lucht in de juiste vorm brengt) en waarmee je een overheerlijke, Italiaanse pizza maakt met een dunne en knasperige bodem.

Hetvolgende recept vind ik tot nu toe het beste… De truuk zit hem in voldoende olijfolie te gebruiken, meer water toe te voegen dan je voor brooddeeg zou doen, en het deeg een nachtje te laten rusten vooraleer je het afbakt.

Ingrediënten

 • 575 g bloem
 • 5 g zout
 • 3 g droge gist
 • 60 g olijfolie
 • 400 ml water

Bereiding

Meng de bloem en de droge gist, maak een kuiltje. Strooi het zout rondom het kuiltje en voeg in het midden die olie en het water toe. Meng en kneed het geheel tot je een glad en elastisch deeg verkrijgt. Voeg tijdens het kneden nu en dan een beetje bloem toe om kleven te vermijden. De opgegeven hoeveelheden zijn goed voor een 5-tal pizzabodems.

Verdeel het deeg dus in 5 en maak van elk stuk een bolletje. De stukken die je niet direct nodig hebt strijk je in met bloem en plaats je in de diepvriezer.

En nu de truuk: laat dit deeg minstens een nacht in de koelkast rusten. Dek het hiervoor af met een platic folie of deksel zodat het niet uitdroogt. Haal het deeg een 2 tot 3 uur voor de bereiding van de pizza uit de koelkast en laat het rusten. Stukken die je invriest haal je een dag voordien uit de diepvriezer. Insmeren met wat olie helpt ook om het uitdrogen te voorkomen.

Afwerking

OK, nu is het tijd om de pizza te maken. Neem een deegbolletje en druk het zachtjes plat terwijl je het beetje bij beetje openrekt tot een pizzabodem. Gebruik geen deegroller hiervoor omdat je het deeg daarmee weer teveel samendrukt. Uiteindelijk kan je met 1 deegbol een pizza maken van een 30-tal cm diameter. De bodem is op dat moment al heel dun opengerokken. Gebruik nu en dan wat bloem om kleven te vermijden.

Ik plaats de bodem op dat moment op een ronde plaat met anti-aanbaklaag.

Daarna is het tijd om de pizza van beleg te voorzien. Tip: less is more. Maximum 4 soorten beleg (saus en kaas inbegrepen). Hoe minder beleg op je pizza, hoe beter het resultaat zal zijn. Breng dus een beetje tomatensaus aan, met daarover snippers vlees en groenten en bedek alles met een dun laagje mozzarella.

Plaats dit geheel in een voorverwarmde oven op een 220-230 graden (op pizzastand als je oven dit heeft), en na een 8 minuten heb je een overheerlijke pizza om van te smullen.

Smakelijk!

4 thoughts on “Deeg voor een echte pizzabodem”

 1. Ik zal die pizza’s eens proberen. Het was een hele leuke en lekkere avond bij Tom.
  Ik begin met deeg maken. Die saus voor erop, welk merk neem je en waar is die te koop?

  Groetjes,

  Jan

 2. Hey Jan,

  zeker doen! Voor de saus: alles is mogelijk hoor. Wij maken pizza met restjes spaghettisaus, of een tomantensaus die je op het moment maakt, of met saus ‘uit het potje’. Voor die potjes gebruiken we vaak gebruik van Bertolli. Neem dan best die met pecorino, die met basilicum erin is iets te waterachtig om direct op een pizza te doen.
  Trouwens: als je verse basilicum nodig hebt, ik het er toevallig een hele bak staan, dus kom er maar achter!

  Groetjes,
  Lieven.

 3. je pizzadeeg eens geprobeerd…. en inderdaad: prima!
  Ik heb alle ingredienten in mijn broodmachine gekipt
  en heb die het 90 minuten laten kneden en rijzen.
  Dan het aluminiumbakje een dag in de koelkast gezet.
  De volgende dag het deeg eruit geschud en in 5 gehakt
  en er 5 heerlijke pizza’s van gebakken bij 230 C met luchtcirculatie
  op een bakpapier op een tralie-plaat.
  Het is wel moeilijk om de vorm van de uitgevlakte pizza rond te maken,
  dat vergt wellicht nog meer training,
  maar veelhoekig smaakt even goed als rond 😉
  grtz

 4. Hallo Johan,

  wat dat rond zijn betreft: blijven proberen is de boodschap. Uiteindelijk lukt het zeker!

  Groeten,
  Lieven.

Comments are closed.