Overheerlijk BBQ recept voor zalm. Ideaal om eens te experimenteren met het warm roken van vis op je BBQ.
Ingrediënten
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1 eetlepel knoflook, fijngesneden
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 5 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 5 eetlepels water
- 4 eetlepels plantaardige olie
- 700 gr zalmfilet
Bereiding
- Maak de marinade. In een beker citroenrasp, knoflook, peper, sojasaus, suiker, water en plantaardige olie vermengen tot de suiker is opgelost.
- Doe de marinade in een schotel en leg er de stukken zalm met het vel naar boven in zodat de vis een marinadelaagje krijgt. Minstens 2 uur gekoeld laten intrekken. Langer = beter. Tussenin kan je gerust de marinade nog eens over de zalm gieten.
- De barbecue matig heet laten worden. Ik mik zo op ongeveer 120 graden, om de vis met indirecte warmte te garen.
- Een rooster licht met olie invetten. De zalmfilet met het vel naar beneden op de rooster leggen.
- Zorg voor de nodige rook in het begin van het gaarproces. Ceder of eik zijn mijn favorieten voor deze bereiding.
- De zalm is klaar als de vis begint te ‘tranen’ (de eiwitten zetten zich vast, is bij zalm zeer goed zichtbaar).
Afwerking
Serveer met boontjes en rijst, en daarbij een fris wit wijntje. Smakelijk!