Aardwarmtewisselaar


Voor de luchttoevoer van ons balansventilatiesysteem hebben wij geopteerd voor een AardWarmteWisselaar (AWW). Dit is een buis die op relatief grote diepte ingegraven wordt en waardoor de buitenlucht van het ventilatiesysteem aangevoerd wordt. Dit biedt als voordeel dat de lucht in de winter lichtjes voorverwarmd wordt en in de zomer lichtjes voorgekoeld wordt. In de zomer geeft dit extra comfort, in de winter spaart het systeem energie en voorkomt het dat de warmtewisselaar van de balansventilatie bevriest.

Benieuwd naar wat nu precies het effect is van een AWW op je balansventilatie? Je kan het bekijken op het live overzicht van de temperaturen in ons systeem.

Traject

De AWW vertrekt bij ons achteraan in de tuin in een condensput. Deze condensput vormt ook meteen de aanzuigopening van de AWW. Er is dus maar 1 buis die op de condensput aansluit. De condensput is een gladde PE buis van 20 cm diameter die loodrecht in de grond zit.

De onderkant van de put is een deksel die erop gethermolast is (= gegarandeerd dicht).

aww_totaal

20 cm boven de bodem van de condensput zit er een andere buis van 20 cm haaks op gethermolast. Op deze buis wordt dan de AWW aangesloten. Meer details vind je in ons fotodagboek.

De AWW zelf is een dubbelwandige geribde PE buis van Hegler (www.hegler.de), diameter 20 cm. Condensput en AWW zijn besteld bij Hans Delannoye (firma HDCV).

aww_sleuf

De AWW vetrekt van achter in de tuin met een helling van 2 cm/m stijgend naar de kelder en dan verder stijgend naar de zijkant van onze woning (totale lengte = 30 meter). Vlak bij de keldermuur stijgt ze dan loodrecht naar -60 cm om daar door de kelderwand te gaan.

Bemerk dat we de AWW niet geplaatst hebben zoals op het energieforum meestal aangeraden wordt (aangeraden = het hoogte punt achter in de tuin en het laagste punt bij doorgang door de keldermuur).
De reden is omdat wij een hoge grondwaterstand hebben in de winter (tot -70 cm). De doorgang door de keldermuur moest voor ons zeker hoger zitten dan dit punt, om mogelijk waterinsijpeling te voorkomen.

Het voordeel van onze plaatsingswijze is dus dat de kelderdoorvoer waterdicht zou moeten zijn. Een nadeel is dat mogelijk condenswater in de AWW tegen de aanvoerrichting van de lucht in naar de condensput moet stromen. Vandaar de helling van 2 cm/m om ervoor te zorgen dat er geen water in de buis blijft stilstaan.

Afwerking

Er blijven nu nog 2 problemen over:

 • waterdichte aansluiting van de AWW op de condensput
 • afdichting van de kelderdoorvoer van de AWW

De AWW is op de condensput aangesloten met een mof in PE. Deze mof is meegeleverd met de PE buis en dient normaal om 2 dergelijke buizen met elkaar te verbinden. Deze verbinding is normaal niet waterdicht. Daarom hebben we de AWW eerst ingesmeerd met een sealer (Sikaflex, een soort silicone die ook lijmt, te verkrijgen in de vijverspeciaalzaak). Na drogen werd de mof dan over de condensput-aansluiting geschoven, alweer na het aanbrengen van Sikaflex.

Na 1 dag droogtijd hebben we over elke kant van de mof een rubber mof met spanbanden aangebracht (zie fotodagboek). Deze wordt normaal gebruikt bij de riooldiensten om 2 buizen waterdicht met elkaar te verbinden (aangekocht bij Placora in Oostende).

Deze verbinding is dan in de grond geplaatst. Ze zit nu op 2m15 onder grondniveau en is waterdicht. Misschien hoefde die 2de dichtingslaag met de rubber moffen niet maar we wilden geen risico lopen, ik zou die buis liever niet meer moeten uitgraven 😉

Het tweede probleem dan: de kelderdoorvoer. Daarvoor hebben we ook een speciale
dichting moeten gebruiken. Het oorspronkelijke idee was om de AWW in het beton van de kelderwand te laten ingieten, maar dit was praktisch niet haalbaar en niet gegarandeerd waterdicht. Dus hebben we in de kelderwanden een ronde opening van 25 cm laten gieten. De AWW past daar door en de afdichting is gebeurd met een Link Seal, gekocht bij Inter Pipe tools in Brussel.

aww_linkseal

Deze dichting bestaat uit EPDM schakels die je met bouten en spanplaten kan opspannen in de resterende ruimte om deze waterdicht af te dichten. Enig nadeel is dat deze dichtingen redelijk prijzig zijn.

aww_doorvoer

Wij hebben twee dichtingen nodig gehad omdat we de luchtafvoer ook via de kelder voorzien.

Leveranciers

HDCV:

 • dubbelwandige PE buis voor de AWW
 • condensput

Placora:

 • Flex-Seal afdichtingen voor het aansluiten van de condensput op de AWW

Inter Pipe Tool:

 • LinkSeal dichtingen voor de doorgang door de keldermuur
 • Noot: Inter Pipe Tool bestaat blijkbaar niet langer, als iemand weet waar deze dichtingen nog verkrijgbaar zijn, laat dan gerust een berichtje in de commentaar na.


8 responses to “Aardwarmtewisselaar”

 1. Hallo,

  knap gedaan!!!!

  Welke filter heb je op je condensput geplaatst?

  Groetjes,

  Peter

 2. Dag Peter,

  op de condensput staat een grote filterdoos van Paul. Op zich werkt deze goed maar er zijn volgens mij wel 2 nadelen aan:
  * de doos is in metaal met een gelakte verflaag. Deze laag is nu al aan het afbladeren, dus ik zal daar eens mijn werk van moeten maken. (Wel vroeg na 4 jaar gebruik…)
  * de filters zelf hebben als dragende structuur een kartonnen kader. Als ik het filter vervang merk ik soms dat dit kader wel een beetje afziet door de omstandigheden van de buitenlucht. Andere filterboxen hebben zakfilters met een plastic kader…

  Een foto van het geheel vind je hier.

  Groeten,
  Lieven.

 3. Hallo,

  Interessant artikel om te lezen. Wij zitten ongeveer met dezelde situatie: hoge grondwaterstand en gegoten kelder. Zit dus te overwegen om onze AWW op de zelfde manier te gaan plaatsen, maar heb nog 1 vraag hierbij. Met welk type pomp krijgt u het condenswater uit de put en hoe gaat dit juist in zijn werk?

  Gino

 4. Hallo Gino,

  Ik heb een eenvoudig laagspannings dompelpompje (12V) dat ik kan gebruiken om de condensput te legen. Ik heb dit echter nog nooit nodig gehad, de condensput staat bij ons steeds kurkdroog (en we wonen hier nu ondertussen > 3 jaar).
  Naar het schijnt is dit een lokaal fenomeen (we wonen aan de zee). Ik heb van andere mensen al vernomen dat er bij hen wel water in de put stond…

  Het pompje is te vinden bij oa. Conrad (ordernummer 539090 – 8F).

  Voor de balansventilatie: heb je al eens gedacht aan een bodemwarmtewisselaar i.pv. een aardwarmtewisselaar? Wij hebben een dergelijk systeem toegepast bij m’n schoonouders en ik ben eigenlijk wel te vinden voor de eenvoud van het systeem (in vergelijking met dat van ons). Voor meer info, zie hier.
  Voordeel is dat er geen buis onder de grond moet waar er lucht door moet, dan moet je meteen niet inzitten met waterdoorslag, onderhoud of beestjes… Als ik zou herbouwen dan zou ik zo’n systeem overwegen…

  Groeten,
  Lieven.

 5. Heb dat wel al eens overwogen, maar omwille dat het wat recenter is nog geen praktische resultaten gevonden. Stel me ook nog wel de vraag of het systeem even “krachtig” is als een AWW, vooral wat betreft de koeling. Met een AWW kan er een verschil van 2 tot 3 graden gemaakt worden, maar of dit mogelijk is met een BWW is me nog de vraag. Ik weet niet of u meetresultaten heeft van het systeem bij uw schoonouders.
  Daarnaast is het zo dat een BWW toch weer (weliswaar beperkt) extra stroomverbruik met zich meebrengt, waarbij het met een AWW volledige mechanisch is. Onderhoud is dan weer zeer beperkt.
  Kostprijs (enkel materiaal) ligt misschien ook hoger dan bij een AWW?

 6. Hey Gino,

  ja hoor, een goeie BWW is even ‘krachtig’ als een AWW. Vorige zomer heb ik bij mijn schoonouders een meting uitgevoerd, en ook daar konden we de temperatuur naar gelijkaardige niveaus krijgen als bij ons (met de AWW). Dit is trouwens meer dan de 2 tot 3 graden die jij vermeldt. Ik heb hier wel geen zo’n grafiekjes van als bij ons systeem.

  Qua extra stroomverbruik: bij een AWW verbruikt je toestel meer energie omdat er een grotere luchtweerstand is omdat de lucht door de AWW moet, bij een BWW draait het pompje.

  Kostprijs voor beide systemen in ongeveer hetzelfde.

 7. Hallo,

  Een vraagje over de totale lengte onder de grond; is dit bij u 30 meter?

  Sommige sites spreken van 100 meter?

  Wat zou de minimum lengte moeten zijn voor enig resultaat?

  Vriendelijke groeten,

  Jan

 8. Hey Jan,

  de buis is bij ons 30 meter.

  Als er over lengtes van 100 meter gesproken wordt, dan gaat het waarschijnlijk om een bodemwarmtewisselaar die gevuld is met water en glycol en niet over een buis waar de lucht doorgaat zoals bij ons.

  Vriendelijke groeten,
  Lieven.